Tijdens de kraamweek

Het moment waar jullie maandenlang naar uit hebben gekeken is aangebroken. Jullie kindje is geboren en jullie mogen hem of haar voor het eerst in de armen sluiten. Samen met de verloskundige begeleid ik jullie bij de bevalling, dit kan zowel thuis als poliklinisch. Bij een medische bevalling kom ik als jullie thuiskomen uit het ziekenhuis. Na de bevalling begint de kraamweek, ook dan ben ik erbij.

De kraamweek duurt 8 dagen en begint op de dag van de bevalling. Deze dagen help ik jullie op verschillende manieren, ik geef bijvoorbeeld voorlichting over borst- en flesvoeding, hygiëne, verzorging van moeder en baby, slapen en huilgedrag. Ook doe ik de controles van de moeder en het kindje, overleg deze met de verloskundige en help mee in de huishouding.  

Wat ik erg belangrijk vind, is dat het hele gezin bij de komst van de baby wordt betrokken. Want het draait voor mij niet alleen om de moeder en baby, maar ook om de andere gezinsleden. Zij horen er ook bij en voor hen heb ik ook tijd en aandacht.
  
Mocht het bij overmacht niet lukken om bij jullie te komen tijdens de kraamweek, dan werk ik samen met andere zelfstandig kraamverzorgenden of een kraamzorgorganisatie uit de regio. Het zorgdossier kan digitaal bijgehouden worden, maar een papieren versie is ook mogelijk. Verder, en niet helemaal onbelangrijk, volg ik alle bijscholingen die nodig zijn om mijn werk als kraamverzorgende te mogen doen.